Landbouwleven paard van het jaar 2015: Utamaro d’ Ecaussines

Utamaro d’Ecaussines is het paard van het jaar 2015 volgens een door Landbouwleven georganiseerd referendum. De 11-jarige hengst die door Joe Clee wordt gereden, werd massaal verkozen uit een lijst van Belgisch gefokte sportpaarden.

Persoonlijk was Utamaro ook één van mijn favorieten. Niet alleen delen we onze verjaardag (6 mei) maar toen ik hem de eerste keer op wedstrijd zag (Jumping Aalst 2011) werd ik op slag verliefd. Daarbij komt nog eens dat hij een fokproduct van één van mijn favoriete hengsten Diamant de Semilly is en dat Joe hem toch al een aantal jaren rijdt. Een mooie combinatie, als je het mij vraagt. De hengst werd geboren op Ecuries d’Ecaussines en is in eigendom van Ludwig Cyriel, het financiële brein van de CMB Groep. Paardensport is de grote passie van Criel en dus richtte hij in 2007 een eigen stal op in Sint-Katelijne-Waver met Joe Clee als topruiter.

Utamaro-Lummen2015

Utamaro tijdens de Nations Cup in Lummen in 2015.

Utamaro boekte zijn grootste zeges onder het zadel van de Britse ruiter Joe Clee. Na een break nam Clee de draad terug op, en hoe. Het was met vallen en opstaan maar in 2015 ontpopte hij zich met Utamaro tot de sterkhouder van het Britse jumpingteam. ‘De weg naar de top was zwaar maar met passie, hard werk en fantastische eigenaars kon ik mijn kinderdroom waar maken’, verklaarde hij eerder dit jaar. Daarbij wou hij altijd zo goed worden als zijn voorbeeld: de combinatie John Whitaker en Milton. Nog een pluspunt voor de sympathieke Brit want ik was ook een gigantische fan van dat duo!

Utamaro aan het werk tijdens Jumping Aalst in 2011.

Utamaro aan het werk tijdens Jumping Aalst in 2011.

Het eerste paard dat Joe voor de familie Criel reed was de soms wat eigenzinnige Diablesse de Muze. Utamaro is volgens Clee totaal anders. ‘Hij is gemakkelijk, rustig – soms aan de luie kant – en elke dag hetzelfde‘, aldus Clee. ‘Thuis verkiest hij het gras boven de merries! Maar op wedstrijd  komt hij tot leven. Soms is hij te enthousiast en wil hij te snel naar de volgende hindernis.’ Clee’s filosofie spoort volledig met de visie van eigenaar Criel. Zij zoeken jonge getalenteerde paarden en bouwen die dan rustig op. Eind 2014 werd Clee met Utamaro tweede tijdens de wereldbekermanche van Jumping Mechelen. Je kan altijd nog eens zijn reactie herbekijken via deze link! En we lijsten ook eventjes het palmares van Utamaro in 2015 op: winnaar van de Grand Prix 2* Gent, winnaar Nations Cup La Baule en Rotterdam en een vierde plek tijdens de Grand Prix CHIO Rotterdam. Wie Utamaro in actie wil zien, rept zich best naar Jumping Mechelen. Dat is het thuisconcours van Joe want hij is getrouwd met Julie Wauters en vertelde ons vorig jaar dat sfeer in Mechelen toch wel heel speciaal is voor hem. Maandagavond wordt Utamaro in de A-piste gelauwerd.

Joe Clee & Utamaro d'Ecaussines

bron: Jumping Mechelen

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s