Zwitserland zegeviert in Lummen

Het Zwitserse team won deze namiddag de Nations Cup tijdens de Longines Spring Classic of Flanders in Lummen. Dat deden ze door maar liefst zes nulscores op het scorebord te toveren. Frankrijk werd tweede met vier strafpunten. Belgïe en Ierland delen de derde plaats met 12 strafpunten. 

Gregory Wathelet & Sea Coast Forlap

Gregory Wathelet & Sea Coast Forlap

Belgisch Bondscoach Kurt Gravemeier koos met Pieter Devos, Nicola Philippaerts, Jos Verlooy en Gregory Wathelet duidelijk voor de jeugd. Voor heel wat jonkies is het ook hun eerste keer in divisie 1 sinds België vorig jaar promoveerde. Hun doel is dus om punten te pakken op eigen bodem. In de eerste ronde gingen Pieter Devos met Candy en Nicola Philippaerts met Cortez in de fout. Beide ruiters hadden acht strafpunten. Als derde ruiter was het de beurt aan de 18-jarige Jos Verlooy, de benjamin van de groep. Hij zette met Domino de eerste Belgische nulronde op het scorebord. Gregory Wathelet moest als slotruiter aan de bak en hield ook de nul met Sea Coast Forlap.

Frankrijk en Zwitserland waren duidelijk de sterke teams in de eerste rond. Pius Schwizer, Romain Duguet en Paul Estermann hielden de nul voor Zwitersland en daardoor moest Steve Guerdat zelfs geen eerste ronde rijden. Bij de Fransen bleven Kevin Staut, Aymeric De Ponnat en Penelope Leprevost foutloos. Jerome Hurel had vier strafpunten met Quartz Rouge en zijn resultaat werd het schrapresultaat. Dat die ploegen de nul konden houden, was niet echt een verrassing aangezien ze op papier zeer sterk waren maar underdog Nederland, dat van start ging met drie debutanten, verraste iedereen door ook nul te rijden in de eerste ronde. Debutant Robert Vos had vier strafpunten met Interline maar de twee andere debutanten Bart Bles en Johnny Pals bleven foutloos. Ervaren ruiter Jur Vrieling reed ook een nulronde met VDL Bubalu en dus stonden er plots drie landen op plaats één met nul strafpunten.

Kevin Staut & Reveur de Hurtebise

Kevin Staut & Reveur de Hurtebise

Nederland kon zijn sterke prestatie uit de eerste ronde niet herhalen en verzamelde 16 strafpunten in de tweede ronde. De Belgen leken zich te herpakken met nulrondes van Pieter Devos en Gregory Wathelet. Nicola Philippaerts en Jos Verlooy kregen vier strafpunten. Gregory Wathelet was de enige Belg die twee nulrondes op zijn naam schreef en ontpopte zich zo tot sterkhouder van het team. Het werd nog spannend voor de Belgen want de Ieren kwamen sterk opzetten. Uiteindelijk werd het Ierse team derde, ex aequo met het Belgische team.

Een gelukkige Andy Kistler

Een gelukkige Andy Kistler

De strijd om het goud bleef wel razend spannend. De eerste drie combinaties van Zwitserland maakten er opnieuw een demonstratie van en bleven allemaal foutloos. Guerdat moest niet meer aantreden en spaarde op die manier zijn paard Nasa. Kevin Staut stootte één balk eraf en kreeg vier strafpunten met Reveur de Hurtebise. Zijn collega’s De Ponnat en Hurel bleven foutloos en dus moest Stauts vriendin Leprevost de Franse eer redden door de nul te houden. De Fransen zagen hun zege echter in rook opgaan want Dame Blanche van Arenberg raakte een balk.

Het was een mooi parcours’, aldus Pius Schwizer. ‘Omdat het een ronde oppervlakte is, is het zwaar. De paarden worden moe en de afstand van hindernis 9 naar hindernis 10 was vrij lang. Het was vrij technisch maar er waren redelijk wat nulrondes en geen grote problemen dus iedereen is wel tevreden.’ De eerste punten zijn binnen voor de Zwitsers maar voor coach Andy Kistler is Lummen slechts het begin. ‘Binnen twee weken willen we punten pakken in La Baule’, verklaart Kistler zijn plan. Zelf kijkt hij vooruit tot de Nations Cup in Rotterdam. ‘Hopelijk weten we dan al dat alles de juiste richting uit gaat voor ons team want daarna is het tijd voor de voorbereiding op de Wereldruiterspelen.’ Het plan is dus heel simpel volgens Kistler, Zwitserland moet zoveel mogelijk punten vroeg in het seizoen pakken om zo hun plek veilig te stellen en zich optimaal te kunnen voorbereiden op de Wereldruiterspelen.

Team Zwitserland2

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s