Jeroen Devroe stelt Eres DL voor

Zondag gaven Jeroen Devroe en Carmen De Bondt les tijdens de presentatiedag dressuur in Moerzeke. Als afsluiter van de dag presenteerde Jeroen Devroe zijn nieuwe troef Eres DL aan het publiek terwijl zijn partner Carmen uitleg gaf. Wij hadden alvast een gesprek met Jeroen over zijn nieuwe topper. 

Jeroen en Eres DL

Jeroen en Eres DL

Dit is waarschijnlijk niet het paard dat jullie verwacht hadden“, opent de achtvoudig Belgisch Kampioen meteen zijn clinic. Het is even wennen wanneer de imposante 1m85 grote Eres DL (v. Sir Lui) de piste betreedt maar Devroe heeft er bewust voor gekozen om dit paard mee te brengen. “Ik had ook met een ander paard kunnen komen en mooi rondrijden en zeggen van zo moet het. Het  is nu de vierde keer dat Eres buitenkomt en zoals je merkt, komt hij soms nog in verzet. Maar wat maakt het uit? Het is een clinic en dus laten we gewoon zien hoe we dat paard rijden. Als er fouten inzitten dan is dat gewoon zo.”

Eres DL kwam anderhalf jaar geleden bij Jeroen en Carmen op stal. De eigenaar belde
EresDL2Jeroen omdat het paard problemen had met de wissels. “Het is een paard dat een heel goede basisopleiding heeft gehad. Ik denk wel dat hij een mannenhand nodig heeft en misschien heeft de eigenaar daarom voor mij gekozen. Het is een paard met een ongelooflijk sterk karakter maar ik geloof dat dat op termijn in ons voordeel zal werken.” De gedachte dat dit wel eens de opvolger kon zijn van Apollo vh Vijverhof, die geplaagd werd door een blessure, kwam niet meteen bij de 44-jarige Devroe op.  “Je rijdt met elk paard en je probeert elke dag zo ver mogelijk te komen. Dan heb je paarden die wat sneller aanpakken, dan heb je er die wat minder snel aanpakken. In juli vorig jaar viel onze stalruiter er nog af omdat hij bij momenten onhandelbaar was. Maar je werkt er gewoon mee. Dat paard heeft een ommekeer gemaakt en dat merk je.”

Devroe gelooft oprecht in de kwaliteiten van de 10-jarige Eres DL. “Ik denk dat hij heel spectaculair kan lopen. Als hij bestendig gaat worden in de aanleuning dan komt het goed. Op een moment denk je van hij is klaar, we gaan eens naar een oefenwedstrijd, zien wat het zegt. Als hij effectief die kwaliteiten heeft die wij denken dan moeten we ermee buiten komen en kijken hoe hij reageert.” Tijdens hun eerste Grand Prix wedstrijd in Massenhoven kaapte het duo meteen de eerste plaats weg maar de kritische Devroe zag toch nog wat fouten. “Hij verliest een groot percentage van zijn mogelijkheden doordat hij zich mentaal opspant.” Eres DL is nog vrij onervaren omdat hij voordien nooit op wedstrijd is uitgebracht. Devroe kan dus maar één ding doen en dat is kilometers maken.

Jeroen met Apollo vh Vijverhof

Jeroen met Apollo vh Vijverhof

Devroe is realistisch maar zoals het een echte topsporter betaamt, is hij ook ambitieus. Met acht nationale titels op zak wil hij dit jaar opnieuw aanwezig zijn op het Belgische Kampioenschap. “Het doel is om daar gewoon deftig te presteren en dan zien we wel. Je weet nooit. Als alles goed loopt, is niets onmogelijk.” Dit jaar zijn het ook de Wereldruiterspelen in Caen maar de tijd speelt in het nadeel van Eres DL. “Als ik nu zou zeggen dat ik naar de WEG wil dan moet Eres zo goed worden dat hij internationaal mag starten en internationaal goed presteert. Daarna hangt het van de coach af of ik mee mag. Het kan zijn dat het wel goed is wat mijn paard doet maar dat er gewoon vier ruiters beter zijn. Dat weet je niet. Ik sluit het zeker niet uit maar ik denk dat het nog te veraf is. Zodra die kans erin zit, gaan we ervoor.”Ambitieus als de dressuurruiter is, heeft hij nog werkpunten. “Het gevoel moet beter zitten. Eres moet zich op de ruiter gaan concentreren. Hij mag niet zo eigenwijs doen maar dat kan ik alleen maar afwachten. De wedstrijden nu zijn voor mij nog niet belangrijk. Het grotere werk is belangrijk. Je wil terug internationaal gaan en kampioenschappen doen en eventueel eindelijk eens naar grotere kampioenschappen gaan.” Die grote concoursen zijn een belangrijke drijfveer voor Devroe. Hij plaatste zich indertijd voor de Olympische Spelen in Peking maar moest afzeggen omdat Paganini een peesblessure had. Vier jaar later dwong hij de Olympische selectie voor België af met Apollo vh Vijverhof. De bond besloot echter om Claudia Fassaert naar Londen te sturen waardoor Devroe opnieuw een Olympische deelname miste. “Ik ben van mening dat je met paarden geen langetermijnplannen kan maken. Je kan wel zeggen dat je graag naar de Olympische Spelen wil gaan maar je moet het dag voor dag nemen. Wedstrijd per wedstrijd.”

 
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s